Gesloten sectoren op 3 mei

Was jouw zaak verplicht gesloten op 3 mei 2020?

Wanneer jouw zaak op 3 mei 2020 nog verplicht was gesloten, dan voldoe je aan de belangrijkste voorwaarde voor de toekenning van het relance-overbruggingsrecht. Om er recht op te hebben, moet je daarnaast ook kunnen aantonen dat je een omzetdaling had van minimaal 10% én dat je je zelfstandige activiteit volledig hebt hernomen.


Deze ondernemingen waren nog verplicht gesloten

Maar welke ondernemingen waren op 3 mei 2020 effectief nog verplicht gesloten? De sluitingsverplichting moet rechtstreeks voortvloeien uit het ministerieel besluit van 23 maart 2020 dat de lockdown regelde. We onderscheiden drie groepen:

  1. Zelfstandigen die expliciet worden genoemd in het ministerieel besluit:
    1. Non-food handelszaken, behalve dierenvoedingswinkels, apotheken, krantenwinkels, tankstations, leveranciers van brandstoffen, doe-het-zelfzaken, tuincentra, boomkwekerijen, groothandelszaken en groothandelsmarkten.
    2. Marktkramers, foorkramers en ambulante handel, zoals foodtrucks, en mobiele verkooppunten van bijvoorbeeld gebraden kip, soep of ijs.
    3. Kappers en schoonheidsspecialisten, zoals manicure en pedicure. De volledige horeca, uitgezonderd de hotels waarvan het restaurant enkel toegankelijk is voor verblijfsgasten.
    4. Uitbaters van culturele, recreatieve, sportieve, toeristische en evenementeninfrastructuur.
  2. Zelfstandigen die geen publiek toegankelijke infrastructuur uitbaten, maar die hoofdzakelijk actief zijn in de culturele, recreatieve, sportieve of evenementensector. Denk aan trainers of lesgevers (yoga, muziek, talen …).
  3. Andere zelfstandigen die kunnen aantonen dat ze eigenlijk deel uitmaken van de toeristische sector, de handelssector…

Hieronder vind je extra informatie bij enkele specifieke sectoren, bijvoorbeeld chocolatiers, autocarbedrijven en reisbureaus.

Let op!

  • Oefen je verschillende activiteiten uit (eventueel in verschillende ondernemingen/vennootschappen), dan mag je alleen rekening houden met je belangrijkste activiteit of hoofdactiviteit.
  • Vanaf juli worden ondernemers uit de eventsector (in brede zin) en de zelfstandige artiesten opnieuw beschouwd als verplicht gesloten (sector). Ben je verplicht gesloten, dan vraag je bij voorkeur het crisis-overbruggingsrecht aan (in plaats van het relance-overbruggingsrecht dat je heropstart ondersteunt).

Specifieke zelfstandige activiteiten

Ben je actief in een van de volgende sectoren, dan heb je (onder bepaalde voorwaarden) recht op de relance-uitkering:

  1. Winkels voor medische hulpmiddelen, ook al mochten ze voor spoedgevallen op afspraak openen.
  2. Telecomwinkels, ook al mochten ze voor spoedgevallen op afspraak openen.
  3. Autocarbedrijven die hoofdzakelijk toeristisch vervoer aanbieden. Autocarbedrijven die hoofdzakelijk openbaar vervoer aanbieden, komen niet in aanmerking.
  4. Taxibedrijven die hoofdzakelijk luchthavenvervoer en shuttles naar stations aanbieden of wier activiteiten hoofdzakelijk gekoppeld zijn aan het vervoer naar winkelcentra of horeca. Deze taxibedrijven worden tot de verplicht gesloten sectoren van het toerisme, de recreatie, de handel en de horeca gerekend.
  5. Reisbureaus worden als winkels beschouwd, tenzij ze enkel online actief zijn.
  6. Chocolatiers die zijn gevestigd in erkende toeristische centra en die kunnen aantonen dat ze hoofdzakelijk afhankelijk zijn van toeristen.
  7. Traiteurs en cateraars omdat ze zich in hoofdzaak richten op feesten, evenementen en feestelijke gelegenheden.
  8. Als enig paramedisch beroep hebben podologen recht op de relance-uitkering.
  9. Vastgoedmakelaars die van eind maart tot 3 mei 2020 hun bemiddeling moesten opschorten, omdat ze worden beschouwd als onderdeel van de handelssector.

Zij hebben géén recht op de relance-uitkering:

  1. Zelfstandigen actief in de bouwsector, elektriciens en landmeters.
  2. Uitbaters van nachtwinkels, ondanks de verplichte sluiting tussen 22.00 uur ’s avonds en 7.00 uur ’s ochtends
  3. De meeste vrije en (para-)medische beroepen, zoals advocaten, artsen, thuisverpleegkundigen. Uitzondering: podologen en vastgoedmakelaars hebben wel recht op de relance-uitkering.

Check hier of jij recht hebt op de relance-uitkering

Hieronder vind je een opsomming van heel wat zelfstandige activiteiten. Je vindt er telkens een aanduiding bij of je met die activiteit in aanmerking komt voor het relance-overbruggingsrecht. Hou enkel rekening met je belangrijkste zelfstandige activiteit (de hoofdactiviteit).

Verhuur

CategorieVerplicht gesloten?
VakantieparkJa
Airbnb/B&BJa
VakantiehuisJa
CampingJa
Verhuur gocarts, fietsen, vespa’sJa
FeestzalenJa

 

Diensten

CategorieVerplicht gesloten?
KappersJa
RamenwasserNee
Poetshulp bij klanten thuisNee
TuiniersNee
SchoonheidsspecialistenJa
ZonnecentraJa
Sauna en wellnessJa
PedicureJa
MassagesalonsJa
TattooshopJa
DierenkapsalonJa
FotograafJa
GarageJa
BandencentraleJa
FietsherstellersJa
PechverhelpingsdienstenNee
RijscholenJa
CarwashJa
DroogkuisNee
WassalonsNee

Vrije/medische/andere beroepen

CategorieVerplicht gesloten?
AccountantsNee
BelastingconsulentNee
BoekhoudersNee
Boekhouders-fiscalistenNee
AdvocatenNee
NotarissenNee
DeurwaardersNee
OsteopatenNee
TandartsenNee
KinesistenNee
PodologenJa
DierenartsenNee
PsychologenNee
ArtsenNee
DiëtistenNee
Bron: Liantis.be